@article { author = {Fourooghifard, Hojjatollah and Roohani Ghadikolaee1, Kiuomars and Kamali, Eassa and Zahedi, Mohammadreza and Moezzi, Maryam and Abdolalian, Eassa}, title = {A New Approach to marine Aquaculture: Integrated Multitrophic Aquaculture (IMTA)}, journal = {Journal of Marine Fishes}, volume = {2}, number = {3}, pages = {13-19}, year = {2018}, publisher = {South Iran Aquaculture Research Institute}, issn = {2821-0859}, eissn = {2821-0859}, doi = {}, abstract = {Providing the protein needed for human nutrition, led to rapid growth of aquaculture industry in recent years, but this rapid growth has become a concern for biologists and ecologists, and has raised deep concerns about the destructive effects of aquaculture on the environment. . It has also been mentioned that these effects can also affect the long-term development of aquaculture. For this reason, the collaboration of biologists and ecologists led to suggest the poly culture method for optimal use of food resources in the environment, but this method has little positive effect on reducing the environmental impacts of aquaculture, so the idea “Integrated Multi Trophic Aquaculture (IMTA)” has been introduced as a new method to create an aquaculture system based on the use of all levels of food for the sustainability of the environment (biological control), economic stability (product diversity and risk reduction), and social acceptance (better management). Considering the development in Cage culture in Our Country, Iran, if the environmental problems caused by this development are not considered, it can be catastrophic. The waste water from shrimp farms and water around fish cages in the sea is full of suspended and dissolved nutrients that can be used to culture other aquatic organisms, including oysters and seaweed, the use of a combined aquaculture system in these areas not only reduce the environmental effects of aquaculture in these areas, but also boost culturing new species, including oysters and marine algae.}, keywords = {َAquaculture,multitrophic,integrated culture method,environmental impact}, title_fa = {نگرشی جدید در آبزی پروری دریائی : آبزی پروری تلفیقی، استفاده از تمام سطوح غذائی ( IMTA)}, abstract_fa = {تامین پروتئین مورد نیاز تغذیه بشر باعث رشد فزاینده صنعت آبزی پروری در طی سال‌های اخیر گردیده است اما این رشد فزاینده باعث دغدغه زیست شناسان و متخصصین بوم شناسی گردیده و نگرانی‌های عمیقی در خصوص تاثیرات مخرب آبزی پروری بر محیط زیست بوجود آورده است. همچنین اشاره گردیده است که این تاثیرات می تواند در طولانی مدت توسعه آبزی پروری را هم تحت تاثیر خود قرار دهد، به همین دلیل، هم اندیشی آبزی پروران و متخصصین بوم شناسی، منجر به عملیاتی نمودن ایده پرورش چند گونه ای به عنوان روشی برای استفاده بهینه از منابع موجود در محیط مورد استفاده قرار گرفته است اما این روش نیز عملا تاثیر چندانی در کاهش اثرات زیست محیطی آبزی پروری ندارد، به همین لحاظ، آبزی پروری تلفیقی سطوح چندگانه غذائی (IMTA) به عنوان یک ایده جدید مطرح گردید تا یک سیستم مبتنی بر استفاده از همه سطوح غذائی در راستای پایداری محیط زیست( کنترل زیستی)، ثبات اقتصادی ( تنوع فراورده ها و کاهش ریسک) و عملیات مدیریتی بهتر ایجاد گردد پساب‌های خروجی مزارع پرورش میگو و آب‌های اطراف قفس‌های پرورش ماهی در دریا سرشار از مواد غذائی معلق و محلول بوده که می تواند برای پرورش سایر آبزیان منجمله صدف و جلبک‌های دریائی مورد استفاده قرار گیرد، استفاده از سیستم تلفیقی پرورش آبزیان در این مناطق نه تنها می تواند از اثرات زیست محیطی ناشی از پرورش آبزیان در این مناطق بکاهد بلکه باعث رونق پرورش گونه های جدید از جمله صدف ها و جلبک‌های دریایی می‌گردد.}, keywords_fa = {آبزی پروری,سطوح چندگانه غذائی,روش پرورش تلفیقی,اثرات زیست محیطی}, url = {https://mfj.areeo.ac.ir/article_117851.html}, eprint = {https://mfj.areeo.ac.ir/article_117851_45c17a3e5d637bf3c0df6360230aeceb.pdf} }