کاربرد منابع پروتئین حیوانی در تغذیه آبزیان

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسنده

بخش آبزی پروری پژوهشکده آبزی پروری جنوب کشور

چکیده

جیره‌های غذایی فرموله شده برای آبزیان گوشتخوار، دارای محتوای بالای میزان پروتئین و چربی هستند. این مجموعه نیازهای تغذیه‌ای بوسیله پودر ماهی و روغن ماهی تأمین می‌شود. تأمین این اقلام نیازمند صرف هزینه بالا و از طرفی در طولانی مدت بدلیل کاهش میزان صید و صیادی با مشکلات تأمین غیرقابل پیش‌بینی مواجه‌است. متعاقب آن میزان مصرف این اقلام با افزایش تولیدات آبزی پروری با افزایش کاربرد در ساخت غذا روبرواست. این عوامل استفاده از منابع جایگزین پروتئینی اقتصادی در تغذیه آبزیان را غیر قابل اجتناب نموده‌است. محتوای چربی و پروتئین بالای منابع حیوانی خشکی‌زی سبب شده‌است برای کاربرد در منابع غذایی آبزیان دریایی مناسب باشند. این اقلام حاوی منابع مفید از چندین ماده مغذی کلیدی از جمله لیزین، اسیدهای‌آمینه سولفوره، هیستیدین، آرژنین و فسفر هستند. نتایج تحقیقات نشان داده است پودر ضایعات مرغ حاوی ترکیب مغذی و ارزش تغذیه‌ای مشابه آرد ماهی برای آبزیان است. بازده تغذیه در سطوح بالای جایگزینی حدود 5 درصد کاهش می‌یابد. پودر گوشت و استخوان ارزش تغذیه‌ای کمتری نسبت به پودر ضایعات مرغ بدلیل کمبود محتوای اسیدآمینه و قابلیت هضم دارد. در سطوح بالای جایگزینی باید تعادل اسیدآمینه جیره مورد بررسی قرار گیرد. جیره‌ها باید با سطح مناسب اسیدهای چرب ضروری با توجه به منبع پروتئین جایگزین فرموله شوند.

کلیدواژه‌ها