نقش بیوتکنولوژی در افزایش بهره وری آبزیان

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، مرکز تحقیقات ژنتیک و اصلاح نژاد ماهیان سردابی یاسوج

2 مرکز تحقیقات ژنتیک و اصلاح نژاد ماهیان سردابی یاسوج

3 موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور

4 استادیار پژوهشی بخش بهداشت و بیماریهای آبزیان- پژوهشکده آبزی پروری جنوب کشور- اهواز- ایران

چکیده

با توجه به رشد جمعیت، تقاضا برای مصرف آبزیان در سراسر جهان افزایش می یابد و بعید به نظر می رسد که این افزایش تقاضا بتواند با افزایش برداشت آبزیان از اقیانوس ها و دریاها هماهنگ شود، چرا که برداشت و بهره وری در بسیاری از اقیانوس ها و مناطق صیادی آب های شیرین محدود شده است. بنابراین آبزی پروری آخرین امید برای فراهم نمودن آبزیان کافی در سراسر جهان می باشد که خود با محدودیت های زمین و آب کافی همراه است. ویژگی‌های خاص آبزیان نظیر قابلیت تحمل سطوح مختلف پلوئیدی، لقاح خارجی، دوره رشد نسبتا کوتاه و حجم بالای گامت‌های استحصالی منجر به توسعه تکنولوژی های جدید در آبزی پروری گردیده است. بیوتکنولوژی می تواند نقش اساسی را در بهبود بازده آبزی پروری داشته باشد. استفاده از بیوتکنولوژی در سیستم های مختلف تولید بدون تاثیرات منفی نبوده ولی با این حال، خدمات و آثار مثبت آن بیش از نگرانی های مرتبط با آن است چرا که تکنیک ها دائماً به منظور کاهش تأثیرات منفی آن در حال توسعه هستند. بنابراین برای دستیابی به امنیت غذایی در سطح جهان بکارگیری روشهای بیوتکنولوژیکی لازم است.

کلیدواژه‌ها