بررسی بیولوژی و پرورش تجاری ریز‌جلبک دونالیلا سالینا Dunaliella salina

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسنده

عضو هیات علمی موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، مرکز تحقیقات شیلات آب های دور چابها

چکیده

ریزجلبک دونالیلا سالینا (Dunaliella salina)، که به عنوان مهمترین منبع تولید بتاکاروتن در طبیعت شناخته شده است، یک میکروارگانیسم یوکاریوتی منحصر بفرد است که دامنه تحمل بالایی در برابر نوسانات شرایط محیطی مانند شوری (0.5-5 مولار )، دما (20-40 درجه سانتی گراد) و نور (50 تا 1500 میکرومول بر ثانیه) دارد. این جلبک به دلیل داشتن ترکیبات فراسودمند مانند رنگدانه کارتنویئد،گلیسرول و اسیدهای چرب غیراشباع فعالیت زیستی آنتی اکسیدانی، ضد سرطانی و ضد میکربی از خود نشان داده و به همین دلیل کاندید مناسبی برای استفاده در صنایع غذایی، دارویی و آرایشی می باشد. شرکت‌های مختلف در دنیا به تولید تجاری آن علاقمند شده و سیستم‌های متعددی را برای کشت انبوه آن طراحی و به کار گرفته اند که از جمله آن کشت در استخر‌های روباز بیرونی و یا فتوبیوراکتورهای بسته می باشد. با وجود مزیت های زیستی متعدد این ریز‌جلبک و تلاش‌های زیاد برای تولید انبوه آن در بسیاری از نقاط دنیا، همچنان موانعی بر سر راه تولید تجاری و مقرون به صرفه آن وجود دارد که بیشتر مربوط به فرآیندهای پایین دستی تولید شامل عملیات جمع آوری، خشک کردن و استخراج چربی و رنگدانه های تجاری آن می‌باشد.

کلیدواژه‌ها