استفاده از لاکتوفرین در جیره ماهیان دریایی

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 پژوهشکده خلیج فارس، دانشگاه خلیج فارس، بوشهر

2 دانشگاه خلیج فارس

چکیده

لاکتوفرین یک گلیکوپروئتین متصل شونده به یون آهن و متعلق به خانواده ترانسفرین می‌باشد،که به مقادیر مختلف در شیر پستانداران از جمله گاو وجود دارد. این گلیکوپروتئین اولین بار از شیر گاو جدا و به دلیل محتوای آهن آن به عنوان پروتئین قرمز شیر شناسایی شد. لاکتوفرین به عنوان یک مولکول دفاعی مهم میزبان درنظر گرفته می‌شود و دارای طیف گسترده‌ای از عملکردهای بیولوژیکی شامل نقش در متابولیسم آهن، تکثیر و تمایز سلولی و فعالیت ضدباکتریایی، ضد‌ویروسی و ضدانگلی می‌باشد. که یکی از مهمترین خاصیت‌های لاکتوفرین جذب و انتقال آهن است. لاکتوفرین با جذب آهن آزاد، محیط را عاری از این عنصر کرده و در نتیجه پاتوژنهایی که برای ادامه حیات به این عنصر حیاتی نیاز دارند را از آن محروم می‌کند و بدین ترتیب با مهار رشد باکتری‌های مضر به صورت غیر‌مستقیم گسترش عفونت را مهار می‌کند. نتیجه بررسی‌ها نشان می‌دهد هرچند در پرورش برخی گونه‌ها مانند شانک زرد باله (Acanthopagrus latus) و مارماهی ژاپنی (Anguilla japonica) استفاده از لاکتوفرین گاوی در جیره باعث افزایش عملکرد رشد و ایمنی گردیده اما استفاده در برخی گونه‌ها مانند ماهی صبیتی (Sparidentex hasta) نتایج متفاوتی داشت (تاثیر مثبت و عدم اختلاف معنی دار). بنابراین به نظر می‌رسد برای هر گونه ماهی و در شرایط آزمایشی مختلف نتایج متفاوت خواهد بود و پژوهش‌های بیشتری در این زمینه مورد نیاز است.

کلیدواژه‌ها