بررسی برخی از اثرات استفاده از سلنیوم در خوراک ماهیان دریایی

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 پژوهشکده آبزی پروری جنوب کشور، مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران

2 پژوهشکده آبصی پسوزی جنوب کشوز، هؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشوز، ساشهاى تحقیقات، آهوشش و تسویج - کشاوزشی، اهواش، ایساى

3 دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر- دانشیار

4 دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر

چکیده

سلنیوم یک عنصر نافلز و نوعی ریزمغذی ضروری برای بدن است که دارای خصوصیات شیمیایی مشابه با اکسیژن و گوگرد می‌باشد. با توجه به ویژگی‌های منحصر به فرد فیزیکی، شیمیایی و زیستی، در چرخه اکوسیستم‌ آب‌های جاری و دریایی نقش مهمی را ایفا می‌کند. سلنیوم یکی از مواد کم نیاز برای حیوانات است که به عنوان کوفاکتور در ساختار آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز نقش اساسی را در مهار اثرات تخریبی رادیکال های آزاد بدن ایفاء می نماید و اهمیتی حیاتی در سیستم دفاع آنتی اکسیدانی، هورمون‌های تیروئیدی و عملکرد انسولین، تنظیم رشد سلولی و حفظ باروری دارد. امروزه رژیم‌های غذایی حاوی سلنیوم در تغذیه حیوانات‌ آبزی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. استفاده از مکمل مناسب سلنیوم در رژیم غذایی برای بهبود عملکرد رشد آبزیان و عملکردهای فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی در ماهی دارای اهمیت است. سلنیوم به شکل های معدنی، آلی و نانو در غذای آبزیان استفاده می‌شود، اما بکارگیری سلنیوم معدنی در فرمول غذایی ماهیان بیشتر از شکل های دیگر بوده است.

کلیدواژه‌ها